3 gode grunner til å fokusere på teknikk

Eirik Sandvik, StyrkeCoach

God teknikk er som en god vane, en vane som jobber for deg, gjør deg STERK. Dårlig teknikk er som en uvane, en uvane som bryter deg ned, SKADER DEG. 

Rett fokus mot teknikk og du vil aldri angre. 

HVA du gjør når du trener, øvelsene du bruker, kan sammenlignes med nøkkelhull til døren du vil åpne opp. 

Øvelsene er REDSKAPENE du velger å bruke for å nå målet ditt. Det er altså øvelsene du velger å trene, som skal forme deg, og gi deg resultatene du vil ha. 

HVORDAN du trener, kan sammenlignes med en nøkkel, den nøkkelen som åpner døren du vil inn i og realiserer målet ditt.

Skal du åpne opp (nå målet ditt) må du altså BÅDE ha nøkkelhull OG nøkler som passer. 

De beste øvelsene (de som passer deg best, basert på bakgrunn, skadehistorikk og mål), når trent på riktig måte (med korrekt teknikk) gir deg optimal treningseffekt. 

Uten dette på plass, spiller ingenting annet noen rolle. Du kan optimalisere i hue og ræva i alle øvrige områder, men det vil alltid være en stor mangel tilstede om det skorter på korrekt treningsteknikk og evne til å velge øvelser som passer best for deg og din situasjon.

La oss hoppe i det.

Her 3 gode grunner til å fokusere på teknikk.

1. God teknikk FOREBYGGER skader 

Jo mer du gjør riktig, desto mindre gjør du feil. Det sier seg selv.

Når du trener, og særlig når du trener styrke, er det viktig at de riktige musklene jobber til riktig tid, og at leddene beveger seg på riktig måte. Dette skjer KUN når du har forstått og innlært god teknikk. 

Skader kan komme av andre ting enn tekniske feil, som for eksempel overtrening (at du rett og slett trener mer enn kroppen takler), men de aller fleste skader og problemer kommer som følge av feil og skadelig treningsteknikk. 

God teknikk er det mest skadeforebyggende du kan gjøre. Og derfor også automatisk det mest prestasjonsfremmende du kan gjøre (ingen presterer på sitt beste, de færreste i det hele tatt, med skade). 

2. God teknikk gjør deg STERK

Når du FÅR de riktige musklene til å jobbe til riktig tid, og samtidig beveger leddene på riktig måte når du utfører øvelser/bevegelser, vil du også TRENE de musklene og bevegelsene øvelsene er MENT å trene.

Med andre ord, god teknikk gjør at du FÅR effekten en øvelse er ment å gi deg. Mange får vondt i ryggen, i kneet, i skulderen, og andre steder når de løfter og trener. Dette fordi andre områder jobber mer enn de skal. 

Konsekvensen av dette er at feil områder blir trent opp, og du blir svakere enn du kunne og burde ha blitt, fordi du har innlært feil type (og mindre effektive) bevegelseskvaliteter.

Dette betyr ikke at du ikke kan bli sterk med «ræva» teknikk. Det kan du bli. Du kan bli sterk uten å tenke teknikk i det hele tatt. De som har trent en god stund, som i dag vet hva de ikke visste da de startet, sier derimot alle at de gjerne skulle ha gjort ting annerledes om de fikk starte på nytt. 

Budskapet er at teknikk er viktig, ikke bare for å unngå skader, men også for å bli sterk - og ikke kun over en kort periode, men gjennom hele livet. Det ER viktig å tenke langsiktig. Bedre å holde igjen og terpe teknikk over lengre perioder, enn å gunne på, raskt møte veggen og måtte jobbe med å holde problemområder i sjakk resten av livet.

3. God teknikk lærer deg FOKUS 

Evnen til å være fokusert på oppgaven du har foran deg er ekstremt verdifull. Dette gjelder både når du skal innlære nye øvelser og metoder, men ikke minst også ellers i livet.

Det som skaper MEST motstand, både når det gjelder å trene mot et mål og når det gjelder arbeidsoppgaver og prosjekter, er distraksjoner. 

Distraksjoner finnes overalt og kommer i mange former og ansikter. Med mindre man flytter til en isolert øy er det EN ting som er sikkert. Man må lære å leve med distraksjoner tilstede. 

Når man stadig repeterer på å gjøre en ting (en øvelse) teknisk riktig, der man er tilstede i aktiviteten man gjør og terper på, vil man samtidig trene opp evnen til å være fokusert. 

Dette fokuset, når repetert, er hva som gjør at en øvelse og bevegelse til slutt blir AUTOMATISERT. Det vil si at øvelsen er gjort så mange ganger med full bevissthet på hva som skjer, at den nå utføres «perfekt» uten at du trenger å tenke når du gjør det. 

Skal man mestre noe må man terpe på det man vil bli god på mange nok ganger til at det sitter. Ikke bare terpe blindt, men være tilstede, kjenne etter og virkelig FOKUSERE på det som skal innlæres. 

Det kan ta en del tid, ofte mye tid. Mange tar aldri steget til å virkelig LÆRE (fordi det krever mye tid til terping!), og nettopp DERFOR er det også så mange som trener på seg skader. Ting henger sammen.

Bruk tid på innlæring av treningsteknikk med fokus og det vil gagne både hvordan du trener OG hvordan du lever (you’ll see). 

Er du usikker på din egen treningsteknikk?

Da anbefaler jeg deg å gjøre noe med det FØR problemet/problemene kommer. 

Det aller meste kan unngås. 

Og når du unngår å trene på deg skade, da blir du naturligvis enklere STERK, og du vil enklere HOLDE deg sterk, fordi du ikke stadig må ta pauser fra trening grunnet skader og smerter. 

Nå er det ikke lenge før jeg lanserer det nye og oppdaterte kurset mitt [SCG] StyrkeCoach Grunnkurs.

Dette kurset er for deg som vil investere i deg selv, din egen treningskunnskap og praktiske kompetanse innen styrketrening, og passer like godt for deg som vil trene deg selv, som for deg som PT som vil utvide din tekniske kompetanse, som igjen gjør at du kan trene ANDRE sterke uten skade.

Vil du bli spesialist på styrketrening er det via dette kurset jeg lærer deg å bli det. (Etter kurset, om du vil ta det videre i en seriøs skala, kan du delta på StyrkeSamlinger hvor du har mulighet til å bli Sertifisert StyrkeCoach. Personlig mentoring er også en mulighet jeg snart åpner for. Mer om alt dette senere.)

Hva er egentlig [SCG] StyrkeCoach-Grunnkurs?

Helt presist er [SCG] er et online videokurs der jeg viser deg alt du trenger å vite om styrketrening for å trene deg sterk og skadefri. Det vil si at jeg via korte og presise videoklipp lærer deg teknikkene du trenger. Jeg lærer deg HVA du skal gjøre og HVORDAN du skal gjøre det riktig. 

I tillegg får du kompendier fra det originale StyrkeCoach-kurset som utfyller og supplerer emnene i hver modul. Video + tekst + bilder = et komplett innlæringsverktøy for å lære å trene deg selv (og andre) sterk og skadefri. 

Vil du lære de tekniske metodene jeg selv bruker i egen praksis, da er [SCG] for deg. 

Dette er ikke for alle. Det er ikke for deg som tror du automatisk blir god av å kjøpe et kurs som dette. Skal du bli god og virkelig lære og automatisere teknikker til det sitter, må du bruke mye tid til repetisjon. Ha dette i bakhodet og vær villig til å GJØRE dette om du skal ha maksimalt utbytte av kurset.

Er du derimot en som virkelig går ALL IN når du først går for noe, da håper jeg vi sees på innsiden og i fremtiden.

Klikk her for mer info og påmelding. 

Sterk hilsen Eirik Sandvik

P.S. Frist for early-bird pris er torsdag 11. juli klokken 24.00.

3 gode grunner til å trene landmine [med videoinstruksjon]

Landmine.png

Landmine er en av mine soleklare favoritter når det kommer til kjernetrening.

Det er primært 3 grunner til det og disse vil jeg dele med deg nå.

1. Du blir stabil

Landmine er i prinsippet en stående planke. Det vil si at du lærer deg selv å holde ryggraden stabil i en stående posisjon, en posisjon du befinner deg i når du trener markløft, knebøy og mange andre tradisjonelle styrkeøvelser.

Som jeg ofte påpeker er det ikke sånn at man alltid må holde ryggraden stram og stabil, men spesielt under tunge løft er dette kritisk å mestre. Landmine har stor overføringsverdi til styrketrening og all annen trening der stabilitet kreves.

2. Du blir sterk og eksplosiv

Landmine trener opp styrke og rotasjonskraft (en bevegelse som står bak det aller meste av funksjonell bevegelse), som igjen gjør deg sterk og eksplosiv. Selv om oppgaven under landmine er å stå i ro med alt annet enn armene, vil evnen til å MOTVIRKE bevegelse og rotasjon, trene opp evnen TIL å rotere.

Det høres kanskje rart ut, men jo mer kraft du kan stoppe, bremse og stabilisere, desto større blir potensialet for å SKAPE kraft. For å sette et eksempel på dette, om du senker en belastning i benkpress med full kontroll, har du som regel evnen til å presse den opp igjen. Om du så vidt klarer å holde den igjen på vei ned, går det som regel ikke å presse den opp igjen. Med andre ord, kontroll først. Landmine gir deg den kontrollen.

3. Du blir en enhet

Landmine gjør kroppen din til en ENHET. Det vil si, når du gjør den på riktig måte. Mange som trener denne øvelsen lar leddene i kroppen (ankler, knær, bekken, korsrygg og overkropp) vingle frem og tilbake under utførelsen, et tegn på at kroppen IKKE jobber som en enhet.

Det kan være en tid og et sted for å tillate bevegelse, men ikke før man mestrer å stabilisere kroppen. Når du lærer å bruke kroppen som en enhet, som landmine gjør, vil all annen trening bli bedre.

Dette er hvordan du utfører landmine riktig [video]

I klippet demonstrerer jeg øvelsen med en vektstang. Når du mestrer denne, går du naturligvis over til å belaste øvelsen.

Bli spesialist på styrketrening du også!

Påmelding til [SCG] StyrkeCoach Grunnkurs er igang og jeg minner om første frist – 11. juli – om du vil melde deg på til best mulig pris

Frister, priser og påmelding:

  • Earlybird-pris til og med 11. juli: 5,990,- (spar: 4 010,-)

  • Rabattert pris fra 12. juli til og med 22. august: 7,990,- (spar: 2,010,-)

  • Ordinær pris fra 23. august til lansering 22. september: 10,000,-

Klikk her for mer info og påmelding.

[SCG] Nytt kurs for deg som vil bli spesialist på styrketrening

[SCG] StyrkeCoach Grunnkurs er en ny og oppdatert utgave av det opprinnelige StyrkeCoach-kurset (teoridelen med 11 manualer) jeg lanserte tilbake i 2013. Det nye er at jeg i dette kurset forklarer og viser ALT du trenger å kunne for å trene deg sterk og skadefri, i videoformat.

Om du vil gå rett til kurssiden og melde deg på nå – klikk her. 

Fordelen med video er at jeg viser deg alle viktige nyanser av hver øvelse, teknikker og strategier, på en måte som gjør at det blir UMULIG å misforstå hva du skal gjøre og hvordan du skal gjøre det i praksis.

Årsaken til at skader oppstår av styrketrening, og/eller at man ikke får det utbyttet man vil ha av treningen, er at man trener uten å vite det man MÅ kunne.

Det vil si, mange vet HVA de skal gjøre, men vet ikke HVORDAN de skal gjøre det på en PRESIS måte. Effekt, ikke effekt, skade, eller ikke skade, ligger i detaljene. Og for å bli spesialist på styrketrening, MÅ du, kunne detaljene.

Detaljene du må kunne lærer jeg deg i [SCG].

Du FÅR den praktiske kunnskapen og verktøyene du trenger for å bli spesialist på styrketrening som igjen legger fundamentet du trenger for å KUNNE trene deg sterk og skadefri.

Men trenger jeg dette kurset da? Kan jeg ikke bare fortsette å trene som jeg gjør nå? 

Klart du kan! Du trenger ikke min velsignelse for noe som helst. DU bestemmer (naturligvis og soleklart) over deg selv og hvordan du trener.

Jeg vet ikke hvordan du trener nå, eller hva treningen din gir deg av resultater per dags dato. Kanskje får du akkurat det du vil ha ut av treningen. Du blir sterkere, friskere, raskere og opplever at treningen gir deg overskudd og energi i hverdagen.

Om så er tilfelle, at måten du trener styrke på gjør deg sterk UTEN skader og smerter, ja - da har du sannsynligvis kontroll på det du driver med og burde fortsette med det du gjør nå. 

Jeg bruker ordet sannsynligvis, fordi mange faktisk trener med LATENTE problemer de enda ikke har fremprovosert i stor nok grad, men som er på vei grunnet feiltrening. Ja, dette høres kanskje pessimistisk ut, men nå er det en gang sånn at mange faktisk trener feil, trener på seg skader (JEG har også gjort det - det er en grunn til at jeg kan løse andres problemer).

Faktisk…. så trener flertallet feil og vil som regel ikke erkjenne dette før de sitter med begge beina godt planta i salaten (aka. kroppen gjør så vondt at de MÅ gjøre noe for å kunne fortsette). 

Men igjen. Det kan være du har stålkontroll på det du driver med. Den eneste som virkelig vet det, er deg selv.

Og ja, dette er et kurs jeg skal selge. 

Men igjen, hvorfor skal jeg selge noe til deg om du ikke har behov for det? Jeg har hjulpet mange som deg med å komme seg på beina igjen, derfor forklarer jeg bakgrunnen til hvorfor du trenger det (altså, at du unngår skadene og heller trener deg sterk og frisk). 

Jeg vil at så mange som TRENGER dette kurset faktisk TAR det. Jeg gir derimot beng i om du sitter og tenker at dette bare er en forbanna lang salgstekst for noe du ikke trenger. FOR, om du har fulgt meg en stund, så er det en grunn til det. Med mindre du følger meg nå bare for å se hvor mange ord jeg klarer å skrive ned i løpet av er artikkel, er du sannsynligvis her nå fordi du er interessert i å trene deg selv (eller andre) optimalt. 

Derfor kan du ta meg på mitt ord når jeg sier at [SCG] blir mitt beste produkt noensinne - by far. (Ja, sett bort ifra styrkesamlinger og live stuff vel og merke, the real deal er alltid best… ;) men igjen, det er heller ikke et «produkt», så den setningen var relativt unødvendig. )

Bare så det er sagt: JEG er også lei av alle som skal selge noe jeg ikke FAKTISK ikke har behov for. Har du allerede løsningene du trenger for å trene deg selv sterk og skadefri, skal du IKKE ta dette kurset. Jeg vil ikke ha pengene dine. Bruk dem da heller på en solid fyllekule i løpet av sommern, eller hva annet du foretrekker å bruke tiden og pengene dine på.

Et par spørsmål som raskt avklarer om du trenger dette kurset eller ikke: 

  • Får du ofte eller av og til vondt når du trener, eller etter du har trent? (dette kan for eksempel dreie seg om vondt i ryggen under knebøy og markløft, vondt i knærne under knebøy og utfallsøvelser, vondt i skuldre under benkpress, skulderpress og pushups - men i praksis, om NOE, HVA SOM HELST, gjør vondt….). 

  • Har du ofte eller av og til smerter i korsrygg, knær eller skuldre i løpet av hverdagen? (typiske tegn på at måten du trener på fremprovoserer problemer) 

  • Sliter du med å finne øvelser som passer deg og som føles bra å trene? 

  • Har du tidligere skader du har problemer med å trene MED OG RUNDT? (denne går i tråd med forrige spørsmål)

  • Mangler du GRUNDIG forståelse av treningsteknikk? 

  • Føler du at du har for lite bevegelighet/mobilitet til å trene styrke? 

  • Føler du deg generelt USIKKER på om det du gjør når du trener styrke faktisk er riktig eller ikke? 

Om du svarte JA på ett eller flere av spørsmålene over, er [SCG] for deg.

Jeg gir deg følgende løfte: 

I kurset vil jeg gi deg de tekniske forklaringene/verktøyene du trenger som jeg selv bruker i egen praksis når jeg videreutdanner personlige trenere, coacher utøvere og trener mosjonister sterke og skadefrie. Jeg holder ingenting tilbake. Du får ALT. Det betyr IKKE at du får tusen teknikker. Det betyr at du får DET DU TRENGER, det som FUNGERER, det BESTE.

LESS BUT BETTER (det er den røde tråden)

Grunnkurset er med andre ord mine mest resultatgivende teknikker, øvelser og metoder. Det som gir best resultater i praksis.

Når det du lærer er blitt innlært i din egen trening og/eller egen praksis, vil du oppleve hva treningsRESULTATER faktisk vil si. OG du kommer med stor sannsynlighet til å dra litt på smilebåndet når du ser tilbake på alle årene du har trent deg selv (og andre) på en riv ruskende gal måte. Du skjønner hva jeg mener med dette når du har kjent effekten og kontrollen du vil trene opp, og med, i løpet av, og i tiden etter kurset. ;) 

Det ideelle, både for deg og for meg, er at du blir så fornøyd med kurset og så interessert i dette, at du senere oppgraderer til deltagelse på StyrkeSamling der du får alt og mere til innlært i praksis – real life. Her vil du ha mulighet til gå hele veien til å bli Sertifisert StyrkeCoach, akkreditert av meg og mitt selskap Fitness University. 

Mer om det senere, hvis aktuelt for deg. Men nå, nå er det grunnkurset jeg vil du skal delta på, HVIS det føles riktig for deg å hoppe uti det nå. 

Sterk hilsen Eirik Sandvik 

P.S. Og som det alltid har fungert hos meg, jo tidligere ute du melder deg på noe, desto rimeligere blir prisen. “Early bird gets the worm”... that’s life. 

Frister, priser og påmelding:

Earlybird-pris til og med 11. juli: 5,990,- (spar: 4 010,-)

Rabattert pris fra 12. juli til og med 22. august: 7,990,- (spar: 2,010,-)

Ordinær pris fra 23. august til lansering 22. september: 10,000,-

Her er direktelink til kurssiden med mer info og påmelding:

https://www.fitnessuniversity.com/courses/styrkecoach-grunnkurs

3 gode grunner til å aldri trene beina!

Eirik Sandvik - beintrening

Alt dette maset med å trene hele kroppen, trene balansert, fokusere på flerleddsøvelser (aka. baseløft) og sånt a gitt. Det er faktisk bare bortkastet! 

Nå kan du lene deg godt tilbake i godstolen eller sofan og nyte 3 GODE grunner til å aldri mer trene beina! 

Grunn 1. Du kan gå rett på å leve av behandling og piller: og SLIPPER med det å bruke tid på å TRENE kroppen sterk og frisk! 

Trener du bein og hofter på riktig måte, vil du gjøre kroppen, sterk, funksjonell og ikke minst FRISK! Men, hva er poenget med det når man like godt kan la behandlere og smertestillende ta over DET arbeidet

Regelmessig behandling og daglig smertestillende har sin pris, men det koster jo mye mer (viljestyrke) å bruke kroppen, lære å trene den riktig, og gjøre en solid innsats på regelmessig basis!

Nei, glem det. Det er mye bedre å sette seg ned med Netflix og popcornet og la «andre» ta seg av kroppen. DET er en bedre rutine og vit at du nå kan gjøre det med GOD samvittighet! (det er mange andre som også dropper treninga!)

Grunn 2. Du trenger ikke lenger bekymre deg for at fysikken blir ubalansert: nå har du løst problemet en gang for alle!

Gå rett på bicepscurls, tricepextensions, sidehev, cable cross, flyes, skulderpress, benk, nedtrekk og DROPP alt som har å gjøre med varianter av knebøy, markløft, utfall og trening av bein, hofter og lår!

Nå som du lar bekymringen for å leve med en ubalansert fysikk GÅ, kan du gå for å KUN trene overkropp og kose deg med “enkle” øvelser.

Og hva er poenget med å trene bein og hofter, sånn egentlig? «Jeg går jo alltid med bukse, så hvem bryr seg». Og hva er feil med å se ut som Johnny Bravo lizzom?

Nei, du har min tillatelse til å la være å tenke på denne beintreninga. Det er jo de øvelsene som er vanskeligst å lære også, så bare dropp det - det er vinn-vinn over hele linja! 

Grunn 3. Du trenger ikke lenger kjenne på hvordan det er å virkelig bli sliten på trening: ENDELIG kan trening BARE være lek og moro!

Er det noe alle vet, så er det at trening av disse beinøvelsene gjør kroppen sliten. Enten det er snakk om å løfte så tungt man kan, eller med mange repetisjoner, blir denne beintreninga alltid så slitsom - og sånn skal det da ikke være?

Siden det å bli sliten ikke er noen endelig bekreftelse på hva slags effekt treningen vil gi, kan det da heller ikke være nødvendig å presse seg selv «mer enn nødvendig» på trening? 

I tillegg er det jo ikke noe gøy å presse seg, og det kan vel også være farlig å presse seg for mye? 

Jeg har faktisk hørt at visualisering (se det for deg/tenke deg til det) kan gi like godt effekt som å faktisk trene, så….. ja, hva mer er det å diskutere? Bare dropp den beintreninga, sett deg ned, se for deg den kroppen du vil ha, så skal du se at alt løser seg på ren automatikk. 

På ren automatikk, ja.

Det er sånn det funker. 

Så, enden på visa er at du faktisk ikke trenger å trene bein og hofter, spesielt ikke om du misliker å presse deg selv, misliker å ha en sterk kropp som jobber for deg og som sikrer at du faktisk fungerer som en balansert og velproporsjonert enhet. Men, om DET skulle vise seg å være noe for deg likevel, da anbefaler jeg deg å fokusere på regelmessig beintrening. 

Skulle du ha behov for å starte med å lære grunnleggende treningsteknikk for SKADEFRI styrketrening, da vil jeg anbefale deg å starte med å se dette klippet.

Sterk hilsen Eirik (som faktisk anbefaler beintrening, om det skulle blitt sådd tvil om det lizzom) Sandvik

Hovedgrunnen til at resultatene uteblir (dette er enklere enn du tror)

Eirik Sandvik - ryggsmerter, prolaps

Om du HADDE startet reisen til dit du vil for 5 år siden, hvor ville du vært i dag? Sannsynligvis hadde du vært der du ville være nå, i det minste veldig nære. Hovedgrunnen til at resultatene uteblir, er at man aldri starter! Dette er et viktig innlegg, særlig om du vet du vil noe, men alltid har problemer med å KOMME IGANG!

Det er vel en sånn fysisk lov som sier at en gjenstand som er i bevegelse, har en tendens til å fortsette å være i bevegelse. 

Sagt på en annen måte, om man først starter med noe, er det mye enklere å fortsette med det (momentet er igang). 

Ting kan virke FOR stort før man starter, derfor er det lett å komme med unnskyldninger og bortforklaringer på hvorfor man ikke kan starte NÅ. 

Den klassiske er: «jeg har ikke tid».

Alle har EKSAKT like mye tid hver eneste dag, så om andre får du til det du vil få til, er det ikke tiden det står på. Det er hvordan du bruker tiden som er avgjørende. 

JA, jeg vet også GODT hvordan alt annet i livet kan og vil påvirke (barn, stress, lite søvn, jobb, annet). DET er også likt for de aller, aller fleste.

Interessant nok er det ofte de som gjør aller mest, som også trener aller mest. GO FIGURE. Trening LADER deg opp og gir deg mer overskudd. Når du først har kommet godt i gang vil du faktisk føle at du får MER tid enn da du IKKE trente. 

Men, igjen, det er lett å utsette.

Det er lett å tenke: «jeg må ha dette på plass først» (der «dette» kan være hva som helst).

HVA må egentlig være på plass før trening og kropp tas seriøst?

Må du være MER skada før du begynner å ta trening seriøst? Må du miste beinet før du går dypere inn på hvordan bruke kroppen og belaste den riktig når du trener? 

Når du er sulten, så spiser du! Du venter ikke til du er i ferd med å sulte ihjel! 

Er kroppen skakkjørt i dag, er det ikke behov for å gjøre den MER skakkjørt før fokuset rettes dit fokuset burde ha vært ifra start (lære å trene riktig FØR man trener). 

Det er ganske så vanlig at folk som sier de vil ha hjelp med treningen (fordi kroppen ikke fungerer) OGSÅ sier at de må få «dette på plass først». 

De sier med andre ord at de er sultne som bare F, men fortsetter å sulte seg selv (utsette, vente) av en eller annen grunn. 

Av erfaring kan jeg si at jo lenger du venter, desto verre blir det.

Det betyr ikke at det ikke kan løse seg senere, men om du fikk valget, vil du bli kvitt problemet NÅ, eller om 3, 5 eller 10 år? 

En karakteristikk av de som har bestemt seg for å løse et problem, er at de går igang med EN gang. Det er lite til ingen nøling. 

De får en mulighet, tar den, og går ALL IN. Det er for øvrig oppskriften på hvordan løse et problem (gitt at du får en konkret og god oppskrift, naturligvis).

«Jeg må bare komme igang med treninga først, før jeg får hjelp til å trene riktig». Noe ala den setningen har jeg hørt mange ganger. 

Det er på en måte logisk, men sannheten er, at om du pleier å få vondt av treninga, så er det HVORDAN du har trent som er problemet i utgangspunktet.

Løsningen på en sterk og skadefri kropp starter ALLTID med å LÆRE å trene RIKTIG.

Jeg vet du vil gjøre kule ting når du trener, helst vil du vært Batman eller Catwoman med mad skillz over hele linja.

Ser den!

Men nå i dag har du kanskje vondt i ryggen, i skuldern, i kneet, i hofta, i nakken…

...og kanskje har du problemer med bare å løfte ting fra gulvet, bøye deg ned, bære ting, fordi det gjør vondt?

Det hele starter med å være ærlig med seg selv på HVOR MAN ER AKKURAT NÅ!

Har du aldri rettet fokus på å lære å trene (du har hoppet glatt over barne- og ungdomsskolen og rett på videregående), har du naturligvis heller aldri LÆRT leksene det ville vært smart å lære. 

Det negative med det, er de vondtene du lever og trener med nå. Ja, DE ja!

Det positive er at andre har vært der du er nå, og kommet seg igjennom det! Det finnes med andre ord løsninger på akkurat det samme som du sliter med nå i dag. 

Selv har jeg vært igjennom skader i ALLE kroppens ledd. Jeg vet hva det vil si, jeg vet hvor vondt det er, jeg vet hva og hvordan det påvirker alle aspekter i livet, både fysisk og psykisk.

Erfaringene jeg har med skader og smerter er bakgrunnen for hvorfor du leser denne setningen nå. Uten dem, ville ikke disse bokstavene vært tilgjengelig for deg å lese akkurat i dette sekundet.

Du leser med andre ord denne setningen fordi jeg har vært der du er nå, hatt det samme problemet du sliter med akkurat nå (eller noe veldig tilsvarende).

Jeg har måttet lære å trene med en skakkjørt kropp, med skader i ankel, kne, korsrygg, brystrygg, skuldre og nakke. Og det er kun leddene.

Løsningen(e) er med andre ord tilstede. Oppskriften er også ofte såre enkel. 

Men så var det dette med å starte da. 

Det virkelig store spørsmålet er: hvor mye smerter det deg å leve med/trene med smerte i dag?

Går det greit å leve med det?

ELLER…. 

Er problemet stort nok til at det burde (må) tas seriøst nå? 

Når problemet er stort nok, når smerten er stor, det er som regel DA mennesket tar et valg og handler deretter. 

Det som dessverre skjer for mange som trener, er at signalet på at noe burde gjøres ikke tas alvorlig nok. Siden «det virker som ting går greit», er det lett å bare fortsette (selv om man kjenner at noe er feil).

Konsekvensen av dette er at problemet (eller problemENE) kommer. Det er ikke et spørsmål OM problemet kommer, men NÅR problemene kommer. 

Er du PÅ VEI kjørende mot et stup, vil du enten du kjører i 200 km, eller 10 km i timen, kjøre ut! Det er da kun et spørsmål om tid. 

Styrketrening. Det er en treningsform som belaster kroppen og leddene dine i STOR grad. Det er ingen lek, selv om mange behandler styrketrening som det. 

Ta poenget og gjør noe med det.

Handling er det eneste som virker om et problem skal løses. Ingen vei utenom.

Enten løsningen er å gjøre noe, eller slutte å gjøre noe, er det et valg som må tas og en handling som må utføres. Et bevisst valg både på å gjøre eller ikke gjøre noe, er begge en konkret handling.

Så, tilbake til start. 

Grunnen til at resultatene uteblir, at man ikke klarer å trene kroppen smertefri og sterk uten skade, er at man aldri starter med å LØSE PROBLEMENE som står i veien mellom der man er i dag og hvor man vil være.

Nå har jeg jobbet med problemløsning innen trening, styrketrening og smerter og skader i forbindelse med trening i godt over et ti-år. Problemene jeg møter i dag, de er fortsatt  de samme som da jeg startet. Det eneste som har endret seg, er at løsningene på problemene er blitt finjusterte og mer tidseffektive. 

Løsningene finnes. 

Vit at de finnes, at du ikke trenger å fortsette i samme spor som du har gått i til nå.

Når du er klar for å ta et oppgjør med all feiltrening du har utsatt kroppen din for, er du velkommen til å ta kontakt.

Jeg anbefaler deg å starte med å se klippet du finner på denne siden.

Vil du heller gå rett på sak og løse problemene dine i praksis, da starter vi med en ES-kontroll.

Sterk hilsen Eirik