Gjør disse 3 tingene når du har vondt

Eirik Sandvik - ryggsmerter, prolaps

De fleste som kontakter meg har vondt et sted i kroppen. De fleste trener også relativt mye. Problemet med smerte (og skade) er at det hindrer treningen, ofte i så stor grad at treningsavbrekk blir en realitet.

Det mange ikke vet, er at du stort sett kan LØSE problemet….. SELV (når du vet hva og hvordan).

Når du har lært hva og hvordan er det derimot KRITISK at du følger et par konkrete strategier.

3 av dem vil jeg dele med deg nå. 

1. Gjør løsningen til en PRIORITET i livet

Det du ikke prioriterer, vil aldri skje. Det holder ikke å tenke at man skal finne en løsning.

Med andre ord: enten du har vondt i ryggen, i kneet, i skuldern, i nakken, eller annet, må du PRIORITERE å både finne en løsning OG, når løsningen er funnet, prioritere å FØLGE løsningen.

En god start er alltid å finne en oppskrift, et konkret opplegg som tar høyde for å løse problemet og smerten du nå lever med, men det skjer INGENTING om du bare følger denne oppskriften EN dag, eller EN uke. 

Løsningen på et problem må med andre ord prioriteres/settes FØRST.

2. Jobb SPESIFIKT med å løse problemet

Et spesifikt problem krever en spesifikk løsning. Har du for eksempel vondt i korsryggen når du trener (eller etter du har trent), må du ha spesifikke løsninger for korsryggen. 

En må alltid ha helheten i bakhodet (kroppen fungerer tross alt som en enhet), men å glemme de isolerte delene kan være like fatalt som å bare fokusere på helheten (på bekostning av fokus på de spesifikke delene). 

Alt henger sammen, men ved smerteproblematikk har som regel området der smerten ER, blitt oversett. 

3. Jobb KONTINUERLIG til problemet er løst 

Kontinuitet er det eneste som sikrer gode resultater og en løsning på smerteproblematikk. Man kan naturligvis oppleve akutt bedring og smertelindring etter både behandling og trening, men varig effekt krever kontinuitet. 

Med andre ord: det er ingen løsning, annet enn å gjøre trening til en del av livet ditt. Trening ER behandlingen, trening ER løsningen.

Et problem vil med andre ord løses ved å trene seg sterk igjen fra skade/smerte, men deretter må trening fortsette for å UNNGÅ tilbakefall. 

Mange går i en evig sirkel mellom trening, problemløsning og treningsavbrekk, der sistnevnte er årsaken til at problemet oppstår i utgangspunktet. 

Sagt på en annen måte: det finnes ingen «varig lønsing», fordi trening og god helse er ferskvare.

Det hele, enten det er snakk om å trene seg sterk og smertefri, trene seg opp igjen etter skade, eller vedlikeholde kroppen, handler om det samme: RIKTIG TRENING.

Løsningen oppsummert: 

Har du vondt må du altså prioritere å løse problemet, du må jobbe spesifikt med området og du må la treningen FÅ LOV til å jobbe for deg, aka. kontinuitet (som kun skjer om trening blir en del av livet ditt).

P.S. Vil du trene deg sterk og lære HVORDAN trene styrke fra A til Å slik at du både kan trene deg sterk, trene deg opp ifra skade og vedlikeholde en sterk kropp, sjekk ut [SCG] StyrkeCoach Grunnkurs.