3 spørsmål som avslører treningsteknikken din

Eirik Sandvik - StyrkeCoach

Treningsteknikk er ekstremt viktig for at treningen skal gi ønsket resultat (bli sterk uten skade).

Dette repeterer jeg til gangs, NETTOPP fordi det er REPETISJON som innlærer god teknikk. Det vil si, repetisjon av GOD teknikk. Her er 3 spørsmål som avklarer om du HAR god teknikk eller ikke.

Du kjenner deg selv best. 

Og kroppen din lyver ikke. 

Både NÅR du trener, og ETTER du har trent, vil kroppen din gi deg signaler.

Så, med disse signalene i bakhodet, still deg selv følgende spørsmål: 

1: Føler jeg meg stabil?

Det vil si, føler du at du er STRAM og TIGHT på de rette plassene når du løfter og trener?

For å dra en analogi til bilkjøring, eller sykling for den saks skyld: Føler du at lufttrykket er riktig? Eller «svømmer dekka» litt overalt når du trener? 

Har du noengang hatt lite luft i dekka, i baderingen eller bademadrassen, så vet du at DET er annerledes enn å ha NOK trykk. 

Når du trener og spesielt når du trener styrke og løfter, vil du ha NOK trykk på de rette plassene (aka. bruke de rette musklene til riktig tid). 

2: Føler jeg at jeg har kontroll? 

Det vil si, VET du hva du skal gjøre når du trener de ulike øvelsene du bruker? Sånn, virkelig VET det?

Har du aldri tenkt grundig over hvorfor leddene og musklene er der de er når du kjører en øvelse, er sjansen stor for at du ikke har så god kontroll du BURDE ha. 

Er trening og styrketrening noe du kan gjøre «i søvne» fordi det er automatisert i kroppen din? Eller er det noe du virkelig må FOKUSERE på når du trener? 

Når du har kontroll, da går ting helt av seg selv. Er du der? 

3. Føles det riktig ut? 

Det siste spørsmålet er enkelt: føles det du gjør når du trener, riktig ut? Altså, går det «smooth» og bra, eller lugger det litt?

Med andre ord, gjør noe vondt når du trener? Er det NOE som ikke kjennes helt riktig ut? Noe du ikke helt kan sette fingern på, men som du kjenner er der og som plager deg? 

Av og til kan man gjøre det som «visstnok skal være bra», men så kjennes det likevel feil ut. I slike tilfeller, stol på følelsen. Kjennes det ut som noe er feil, da er det feil. 

Selv «perfekt» teknikk etter boka, kan potensielt være feil for DEG. Fordi, du har din unike treningsbakgrunn, skadehistorikk, kroppsform og begrensninger (ALTFOR mange overser disse detaljene når det kommer til innlæring og tilpasning av treningsteknikk.)

Kort oppsummert

Føler du at du har stålkontroll på det du gjør og du ikke har noen smerter eller vondter å stri med under eller etter trening, da har du høyst sannsynligvis kontroll på treningsteknikken din (godt jobba!). 

Er ting litt «så som så», litt «keitete» og du virkelig må fokusere og jobbe for å få til ting, samt at du stadig sliter med vondter i kroppen (enten det er korsryggen, kneet, hofta, nakken eller skuldern), da er det ting med treningsteknikken som må ryddes opp i. 

Treningsforståelse og teknikk legger fundamentet. Bygg fundamentet skikkelig! 

Sterk hilsen Eirik

P.S. Er du interessert i å gå grundig til verks med å innlære solid treningsteknikk og treningsforståelse? Da er [SCG] StyrkeCoach Grunnkurs muligens for deg. Klikk her for mer info.