3 gode grunner til å fokusere på teknikk

Eirik Sandvik, StyrkeCoach

God teknikk er som en god vane, en vane som jobber for deg, gjør deg STERK. Dårlig teknikk er som en uvane, en uvane som bryter deg ned, SKADER DEG. 

Rett fokus mot teknikk og du vil aldri angre. 

HVA du gjør når du trener, øvelsene du bruker, kan sammenlignes med nøkkelhull til døren du vil åpne opp. 

Øvelsene er REDSKAPENE du velger å bruke for å nå målet ditt. Det er altså øvelsene du velger å trene, som skal forme deg, og gi deg resultatene du vil ha. 

HVORDAN du trener, kan sammenlignes med en nøkkel, den nøkkelen som åpner døren du vil inn i og realiserer målet ditt.

Skal du åpne opp (nå målet ditt) må du altså BÅDE ha nøkkelhull OG nøkler som passer. 

De beste øvelsene (de som passer deg best, basert på bakgrunn, skadehistorikk og mål), når trent på riktig måte (med korrekt teknikk) gir deg optimal treningseffekt. 

Uten dette på plass, spiller ingenting annet noen rolle. Du kan optimalisere i hue og ræva i alle øvrige områder, men det vil alltid være en stor mangel tilstede om det skorter på korrekt treningsteknikk og evne til å velge øvelser som passer best for deg og din situasjon.

La oss hoppe i det.

Her 3 gode grunner til å fokusere på teknikk.

1. God teknikk FOREBYGGER skader 

Jo mer du gjør riktig, desto mindre gjør du feil. Det sier seg selv.

Når du trener, og særlig når du trener styrke, er det viktig at de riktige musklene jobber til riktig tid, og at leddene beveger seg på riktig måte. Dette skjer KUN når du har forstått og innlært god teknikk. 

Skader kan komme av andre ting enn tekniske feil, som for eksempel overtrening (at du rett og slett trener mer enn kroppen takler), men de aller fleste skader og problemer kommer som følge av feil og skadelig treningsteknikk. 

God teknikk er det mest skadeforebyggende du kan gjøre. Og derfor også automatisk det mest prestasjonsfremmende du kan gjøre (ingen presterer på sitt beste, de færreste i det hele tatt, med skade). 

2. God teknikk gjør deg STERK

Når du FÅR de riktige musklene til å jobbe til riktig tid, og samtidig beveger leddene på riktig måte når du utfører øvelser/bevegelser, vil du også TRENE de musklene og bevegelsene øvelsene er MENT å trene.

Med andre ord, god teknikk gjør at du FÅR effekten en øvelse er ment å gi deg. Mange får vondt i ryggen, i kneet, i skulderen, og andre steder når de løfter og trener. Dette fordi andre områder jobber mer enn de skal. 

Konsekvensen av dette er at feil områder blir trent opp, og du blir svakere enn du kunne og burde ha blitt, fordi du har innlært feil type (og mindre effektive) bevegelseskvaliteter.

Dette betyr ikke at du ikke kan bli sterk med «ræva» teknikk. Det kan du bli. Du kan bli sterk uten å tenke teknikk i det hele tatt. De som har trent en god stund, som i dag vet hva de ikke visste da de startet, sier derimot alle at de gjerne skulle ha gjort ting annerledes om de fikk starte på nytt. 

Budskapet er at teknikk er viktig, ikke bare for å unngå skader, men også for å bli sterk - og ikke kun over en kort periode, men gjennom hele livet. Det ER viktig å tenke langsiktig. Bedre å holde igjen og terpe teknikk over lengre perioder, enn å gunne på, raskt møte veggen og måtte jobbe med å holde problemområder i sjakk resten av livet.

3. God teknikk lærer deg FOKUS 

Evnen til å være fokusert på oppgaven du har foran deg er ekstremt verdifull. Dette gjelder både når du skal innlære nye øvelser og metoder, men ikke minst også ellers i livet.

Det som skaper MEST motstand, både når det gjelder å trene mot et mål og når det gjelder arbeidsoppgaver og prosjekter, er distraksjoner. 

Distraksjoner finnes overalt og kommer i mange former og ansikter. Med mindre man flytter til en isolert øy er det EN ting som er sikkert. Man må lære å leve med distraksjoner tilstede. 

Når man stadig repeterer på å gjøre en ting (en øvelse) teknisk riktig, der man er tilstede i aktiviteten man gjør og terper på, vil man samtidig trene opp evnen til å være fokusert. 

Dette fokuset, når repetert, er hva som gjør at en øvelse og bevegelse til slutt blir AUTOMATISERT. Det vil si at øvelsen er gjort så mange ganger med full bevissthet på hva som skjer, at den nå utføres «perfekt» uten at du trenger å tenke når du gjør det. 

Skal man mestre noe må man terpe på det man vil bli god på mange nok ganger til at det sitter. Ikke bare terpe blindt, men være tilstede, kjenne etter og virkelig FOKUSERE på det som skal innlæres. 

Det kan ta en del tid, ofte mye tid. Mange tar aldri steget til å virkelig LÆRE (fordi det krever mye tid til terping!), og nettopp DERFOR er det også så mange som trener på seg skader. Ting henger sammen.

Bruk tid på innlæring av treningsteknikk med fokus og det vil gagne både hvordan du trener OG hvordan du lever (you’ll see). 

Er du usikker på din egen treningsteknikk?

Da anbefaler jeg deg å gjøre noe med det FØR problemet/problemene kommer. 

Det aller meste kan unngås. 

Og når du unngår å trene på deg skade, da blir du naturligvis enklere STERK, og du vil enklere HOLDE deg sterk, fordi du ikke stadig må ta pauser fra trening grunnet skader og smerter. 

Nå er det ikke lenge før jeg lanserer det nye og oppdaterte kurset mitt [SCG] StyrkeCoach Grunnkurs.

Dette kurset er for deg som vil investere i deg selv, din egen treningskunnskap og praktiske kompetanse innen styrketrening, og passer like godt for deg som vil trene deg selv, som for deg som PT som vil utvide din tekniske kompetanse, som igjen gjør at du kan trene ANDRE sterke uten skade.

Vil du bli spesialist på styrketrening er det via dette kurset jeg lærer deg å bli det. (Etter kurset, om du vil ta det videre i en seriøs skala, kan du delta på StyrkeSamlinger hvor du har mulighet til å bli Sertifisert StyrkeCoach. Personlig mentoring er også en mulighet jeg snart åpner for. Mer om alt dette senere.)

Hva er egentlig [SCG] StyrkeCoach-Grunnkurs?

Helt presist er [SCG] er et online videokurs der jeg viser deg alt du trenger å vite om styrketrening for å trene deg sterk og skadefri. Det vil si at jeg via korte og presise videoklipp lærer deg teknikkene du trenger. Jeg lærer deg HVA du skal gjøre og HVORDAN du skal gjøre det riktig. 

I tillegg får du kompendier fra det originale StyrkeCoach-kurset som utfyller og supplerer emnene i hver modul. Video + tekst + bilder = et komplett innlæringsverktøy for å lære å trene deg selv (og andre) sterk og skadefri. 

Vil du lære de tekniske metodene jeg selv bruker i egen praksis, da er [SCG] for deg. 

Dette er ikke for alle. Det er ikke for deg som tror du automatisk blir god av å kjøpe et kurs som dette. Skal du bli god og virkelig lære og automatisere teknikker til det sitter, må du bruke mye tid til repetisjon. Ha dette i bakhodet og vær villig til å GJØRE dette om du skal ha maksimalt utbytte av kurset.

Er du derimot en som virkelig går ALL IN når du først går for noe, da håper jeg vi sees på innsiden og i fremtiden.

Klikk her for mer info og påmelding. 

Sterk hilsen Eirik Sandvik

P.S. Frist for early-bird pris er torsdag 11. juli klokken 24.00.