3 gode grunner til å aktivere rumpa FØR du trener!

Eirik Sandvik - Silje Mariela

1. Nærmest alle rumpeøvelser du ser i dag STARTET som aktiveringsøvelser for å få rumpa til å FUNGERE under bevegelser, øvelser og aktiviteter (idrett). Aktiveringsøvelser vil si øvelser som VEKKER funksjonen til en gitt muskelgruppe, til live (her: rumpa). Det er litt «synd» at fokuset på rumpeøvelser nærmest utelukkende promoteres av “instababes” da MENN I STOR GRAD HAR BEHOV FOR Å FÅ RÆVA I GIR!

Mange av disse damene trener kun for utseende og sprer øvelser om seg uten at de underliggende gevinstene med dem kommer frem i lyset (DE overskygges av gluteus maximalt fokus på rumpeballene). 🎉 Bevissthet er første steg til endring og forbedring, så det er viktig å fremme HVORFOR noe gjøres, ikke bare HVA som gjøres. 🤘

2. Når rumpemusklene fungerer som de skal, vil du bevege deg bedre. Det vil si at du beveger det på riktig MÅTE, fordi riktige muskler gjør jobben. En av årsakene til at rumpeAKTIVERING kom på banen, var at mange fikk vondt i KORSRYGGEN og strekk-skader i HAMSTRINGS fordi disse områdene begynte å TA OVER JOBBEN TIL RUMPA (“synergistisk dominans”).

Skader i korsrygg og/eller i hamstrings under styrketrening (og idrett) har ikke alltid, men VELDIG ofte sammenheng med rumpemuskler som ikke fungerer. Så, MANN som KVINNE: sørg for å få ræva i gir, enten du løfter vekter, løper, utøver idrett – eller får vondt i ryggen under “andre” aktiviteter (ikke en helt uvanlig problemstilling det heller). 😆

3. Rumpemuskler som fungerer i ALLE bevegelsesplan vil sørge for at også KNEET ditt får det bedre under bevegelser og øvelser. En del kontaktskader kan avskrives som “tilfeldige”, men mange ikke-kontaktskader (f.eks KORSBÅND) kunne vært unngått om rumpa ble trent på bakgrunn av forståelse av hvordan lårbeinet, kneet og ankelen – og resten av kroppen for øvrig – jobber SAMMEN for å bremse, stabilisere og overføre kraft. Rumpa er kroppens kraftsenter så det gjelder å ha 2 troFASTE tjenere med på laget. 😁💪

Glute bridge er en av de enkleste og beste øvelsene du kan bruke for å aktivere rumpa. Do it. 😎

Sterk hilsen Eirik

P.S. Det nye treningsprogrammet STERK UTEN SKADE lanseres lørdag 22. juni og det er nå kun et par dager igjen av introtilbudet! Klikk her for mer info om programmet.