Hvorfor du blir kvitt ryggsmerter ved å løsne på hofteleddsbøyerne

Eirik Sandvik - hofteleddsbøyer - ryggsmerter

Mange som sliter med smerter i korsryggen kan raskt og enkelt bli KVITT disse plagene. Ja, selv kroniske ryggsmerter kan i mange tilfeller bli akutt «eliminert» via et par enkle (kirurgisk presise) grep.

Enten du får vondt i korsryggen under eller etter trening, er det åpenbart NOE som er feil.

Det som er feil, er at du bruker feil muskler til å bevege, stabilisere og trene med.

Sagt på en annen måte: korsryggen din tåler LITE fordi du står, går, trener og beveger deg med FEIL muskler.

En av de største årsakene til at korsryggen er smertefull er at du bruker korsryggen FOR mye. Løfter du med korsryggen, stabiliserer med korsryggen og «hviler» på korsryggen, vil den som regel bli overbelastet nok til å si ifra i form av smerte.

Årsaken til at korsryggen tar så mye av arbeidet er at setemusklene dine (aka. RUMPA) ikke fungerer som den skal. Dette er et problem, en typisk kompensasjon jeg har nevnt til gangs, så det er på ingen måte noe nytt akkurat det.

Problemet er at det fortsatt er MANGE som lider som følge av at rumpa ikke fungerer. Mange VET at rumpa burde/må fungere og mange trener øvelser som glute bridge og tilsvarende for å vekke den til live - men får FORTSATT vondt.

DET må vi gjøre noe med!

Løsningen ligger ikke bare i rumpa

Den setningen var kanskje litt merkelig, men det er altså mer til rygghelse enn bare å se på rumpa. Grunnen til at aktivering av rumpa i seg selv ikke alltid er nok, er at det ofte er en annen muskel som bremser funksjonen til rumpa.

Denne muskelen er psoas, en av hofteleddsbøyerne vi har i kroppen vår. Om denne er for anspent, vil du som regel leve med en vond korsrygg – og det vil i slike tilfeller ikke være nok med KUN rumpeaktivering.

Løsningen ligger i å AVspenne hofteleddsbøyeren. På dette området kan du velge å dra til en behandler, ELLER du kan gjøre det selv via egenmassasje. Det fungerer GODT når du vet hva du skal presse på og hvordan du skal gjøre det.

Dette er oppskriften på avspenning av hofteleddsbøyeren psoas – og en smertefri rygg

  1. Ligg på rygg og plasser en lacrosseball eller tilsvarende på hofteleddsbøyeren (ca. 2 cm til siden for navlen).

  2. Hold en kettlebell eller tilsvarende over ballen (8-12 kg), slik at den presser ballen skrått ned og inn i retning ryggraden. Det tar litt tid å finne frem til riktig sted (så prøve deg frem).

  3. Etter du har latt ballen sige rolig inn og til du kjenner at du er på muskelen (det vil ofte «stikke» litt), før helen opp mot rumpa til kneet er bøyd. Herfra hever du helen fra gulviet og strekker ut kneleddet. Når kneet er strukket ut foran deg, senker du beinet kontrollert ned til det ligger på gulvet. Gjenta sekvensen rolig og kontrollert 5 ganger.

Så, kommer spørsmålet: hvorfor blir du kvitt ryggsmerter om du avspenner hoftleddsbøyeren? En årsak er at psoas fester seg i korsryggen og drar på korsryggen om den er for stram, MEN hovedårsaken til at ryggen blir bedre etter avspenning er at RUMPA automatisk vil fungere bedre igjen.

Nervesystemet fungerer slik at en stram muskel på en side av et ledd, sender svekkende signaler til muskler på motsatt side av samme ledd. Er du stram på fremsiden, blir du svak på baksiden. Og mange ER stramme på fremsiden, enten de er klar over det eller ikke.

Så, når du har fått rumpa i gir igjen vil den TA TILBAKE rollen sin under løft, bevegelser og trening, og DA….

DA slipper korsryggen å jobbe så mye på over tid.

Og vipps, så har du en frisk og smertefri korsrygg.

Og apropo VIPPS… det har jeg, så det er bare å vippse i vei! ;)

Sterk hilsen Eirik