Føler du at det er vanskelig å sette MÅL? (det er fordi mål ofte gjør vondt verre!)

Cossack squat Eirik Sandvik

Sett deg et MÅL, er det mange som sier. Andre sier du MÅ ha et mål. Er det sant? Eller gjør det bare det hele mye verre enn det trenger å være?

Skal du oppnå noe konkret, som å løfte 20 kg mer i en øvelse, bygge 4 kg muskler, gå ned 5 kg i fettmasse, eller annet tilsvarende, har du allerede satt deg et KONKRET mål.

Når du er ute etter noe helt konkret, vil målet automatisk bli definert for deg. Med andre ord, når du vet hva du vil, så er nettopp målet EKSAKT DET du vil. Målet er satt, punktum.

Når du vet hva du vil, VIRKELIG vet hva du vil, er det ikke lenger noe poeng for deg å lese videre. Du jobber nå konkret ut ifra et lasersikte rettet mot det du VIL få ut av treningen.

Stå på videre!

Om du IKKE vet EKSAKT hva du vil, vær varsom med å sette deg et «MÅL».

Med det samme du setter deg et mål, har du automatisk satt deg selv et godt stykke unna dette målet. Du har med andre ord skapt en tilstand for deg selv der du ikke kan være fornøyd med hvor du er i dag. Du har jo tross alt langt igjen å gå FØR det du har sagt du vil oppnå, kan oppnås!

Typiske mål er å gå opp i vekt, ned i vekt, bli sterkere, bygge muskler, bli raskere, prestere bedre, osv. Med andre ord: generelle og universelle mål som i prinsippet er ubetydelig, FORDI, om alle fikk valget, ville de valgt den utgaven av seg selv som allerede var «sterk, rask, muskuløs, frisk og kapabel til å prestere optimalt».

Hva dette ER, er relativt likt for alle, pluss, minus et par preferanser. ALLE vil PÅ OVERFLATEN ha det samme ut av treningen.

Setter du deg mål som dette, har du med det samme satt deg i kategorien JEG ER IKKE BRA NOK SOM JEG ER og jeg blir ALDRI bra nok med mindre dette målet er nådd.

Siden målet i tillegg er diffust, vil du heller aldri kunne nå et EKSAKT mål, hvilket igjen gjør det komplett UMULIG for deg å realisere «det» du har satt deg som mål.

Ergo, du vil konstant jage etter noe du aldri vil oppnå! Konsekvensen av dette er større enn du kanskje tror, og farlig for samfunnet (på flere måter - dette gjelder ikke bare trening).

De fleste – jeg vil si 9 av 10 – vet ikke hva de vil og setter mål av det diffuse slaget før de hopper inn i en evig runddans med trening, tilbakefall, trening, tilbakefall verre enn før, trening igjen, osv. Den endelige konsekvensen blir ofte at trening forkastes, fordi middelet «trening» aldri har gitt ønsket effekt.

Middelet har aldri feilet, det var aldri treningen som var feil, men hva treningen skulle brukes til som ALDRI ble definert som var problemet.

Sett deg «mål» som definerer hvem du vil VÆRE, NÅ!

Hva om det fantes en formel som automatisk fikk deg til å nå målet ditt hver eneste dag. Ville du hatt den formelen?

Den formelen finnes og den er som følger:

Istedenfor å sette mål som baserer seg på et utfall i fremtiden, sett deg mål som realiseres av dine DAGLIGE handlinger.

Eksempel for vektnedgang (og muskelvekst, om du bare snur på det):

Istedenfor å si: Jeg skal gå ned 5 kg…

Si: jeg skal daglig spise på en måte som gir meg næringen jeg trenger og som gjør kroppen min frisk. Definer videre konkret hva dette er, som for eksempel: «til frokost spiser jeg en salat bestående av …… + en omelett bestående av …... og drikker en smoothie bestående av ……

Når gjort, har du med det samme NÅDD målet, fordi du har utført den nødvendige handlingen som kreves for å bli den personen du automatisk BLIR i fremtiden, OM du gjør de daglige handlingene NÅ.

Eksempel for idrettsprestasjoner:

Istedenfor å si: Jeg skal bli verdens beste i idrett X om 6 år

Si: Jeg skal daglig trene, spise, restituere og leve som en toppidrettsutøver. Definer videre hva konkret dette betyr for deg, basert på hva den som ER der du vil være, gjør for å kunne være der. Selv om det er flere veier til rom, er det fellesnevnere, og basert på disse vil du utvikle den dagsplanen som passer best for deg.

Eksempel for helse:

Istedenfor å si: Jeg vil ha en sterk og skadefri kropp som fungerer i løpet av 12 uker.

Si: Jeg skal daglig gjøre rehabiliterende tiltak, trene øvelser som passer meg og kroppen min, som aldri gjør vondt. Jeg skal holde igjen egoet når jeg trener, og jeg skal gi kroppen min de fysiske behovene den trenger for at den tilpasser seg til å bli sterk og frisk.

Det er hva du gjør hver dag som avgjør

Den eneste måten å realisere et mål på, er å GÅ STEGENE.

Det vil si at du må gjøre det som KREVES.

Nøkkelen er derfor å leve som den du må VÆRE.

EN måte å tenke på, er å hele tiden fokusere på hvor langt unna målet du er i dag.

En annen måte å tenke på er å ta EN dag av gangen, og krysse av for, og applaudere deg selv for de oppgavene du utfører hver dag.

Når du tar en dag av gangen, lever og «trener den» på den måten du vet kreves for å bli den du vil være, vil du også BLI den du vil være (aka. nå målet). DET er garantert.

Hva konkret du vil realisere, er ikke satt i stein. Det som derimot er garantert, er at du vil bli den beste utgaven av deg selv, om du først definerer hva DEN utgaven er - og vil si - for DEG.

Noen introduserende spørsmål du kan stille deg selv for å sette igang din egen prosess:

  • Er jeg en som trener hver dag?

  • Er jeg en som trener annenhver dag?

  • Er jeg en som tillater meg selv å spise sjokolade? (erstatt sjokolade med annen type mat du vet POTENSIELT jobber imot deg, basert på den du vil være).

  • Er jeg en som unngår å spise sjokolade?

  • Er jeg en som lærer noe nytt hver dag?

  • Er jeg en som er utendørs/i naturen hver dag, annenhver dag?

  • Er jeg en som holder mine egne avtaler? Eller er jeg en som utsetter?

Det er kun du som vet hva som kreves for å oppnå det DU ønsker å oppnå.

Du VET hva DEN utgaven av deg selv ville ha gjort.

Derfor er det viktig å være ærlig og ikke BULLSHITTE seg selv.

VIL du det du sier du vil?

For hvis du VIl, er det jævlig enkelt.

(men ikke lett… For jobben… DEN må gjøres, hver dag. Og DERFOR er det ekstremt farlig å sette seg «mål» for fremtiden, mål som ofte er UREALISTISK i forhold til hva du faktisk er villig til å leve MED. Er gapet for stort, vil målet aldri nås og skuffelsen DØMT til å skje).

Når du lever som den personen du vil være, får du automatisk de resultatene du FORTJENER.

Sterk hilsen Eirik

P.S. Noe av det smarteste du gjør når det kommer til trening, er å lære de grunnleggende tekniske punktene for SKADEFRI trening. Dette er hva som vil gagne deg aller mest, PÅ SIKT. Start her.