Dekk dine behov, FØR dine ønsker (med mindre du vil gå rundt som et totalvrak)!

Trene og bevege seg for å opprettholde FUNKSJON og god helse? Dette er det ikke så mange som hverken ønsker å høre på eller bryr seg det minste om. Store muskler, lav fettprosent og det å kunne løfte mye i benkpress står som regel høyere i fokus. Ofte i så betydelig større grad at kroppen blir et totalvrak på veien til å nå disse målene. Konsekvensen er at man sitter igjen med en kropp som kanskje ser bra ut, men som gjør vondt og ikke kan brukes til det man VIL bruke den til. Sånn trenger det ikke være, men det avhenger av at du retter fokus mot BEHOVENE dine.

Jeg husker selv da jeg først startet med styrketrening i ung alder. Alt jeg ville ha var six‐pack og litt muskler. Tiden ellers bestod av håndball, fotball og løping, så hvorfor skulle jeg bry meg om funksjon? Egentlig visste jeg ikke stort om hva det var den gang heller. Ting bare gikk av seg selv. Det var DEN gang. På veien frem til voksen status er det mye som skjer, mange humper i veien, avsporinger, fareskilt.

De aller fleste starter å trene for å se bra ut. Dette gjelder slettes ikke bare mannen i gata, men også idrettsutøvere. Selv om sistnevnte åpenbart trener for å bli bedre i sin respektive idrett er det ikke alltid hva de fleste velger å gjøre om man ser på hvordan de trener (ofte rettes mer fokus mot «kroppsbygging» enn trening som underbygger prestasjoner).

En god mengde muskelmasse og en lav fettprosent er noe de aller fleste vil ha. Styrke er også noe de fleste ønsker, men ofte ikke i like stor grad. Funksjon er noe ALLE burde ønske fra dag 1, men de aller fleste bortprioriterer dette før det er absolutt nødvendig (eller tilnærmet for sent i flere tilfeller).

Prioriteten til de aller fleste er:

 1. Se bra ut naken

 2. Bli sterk/løfte tungt

 3. Fungere i hverdagen

Dette er egentlig en smule ironisk da funksjon er en NØDVENDIGHET for optimal fremgang og varige treningsresultater. Skal du bli sterkest mulig, bygge muskler og forbrenne fett, er den MEST effektive og ikke minst LANGSIKTIGE løsningen å trene på RIKTIG måte.

Hva er verdien av å nå et kortsiktig mål, for så i bli skadet og gå tilbake til stedet hvil igjen, like etter målet er «nådd»? Skal du ha varige treningsresultater må riktig trening (og et godt kosthold) være en livsstil du kan leve med hver eneste dag, ikke bare noe du gjør noen få uker av og til for å oppnå et mål.

Det er viktig for meg å få frem at en kvalitet bygger på andre kvaliteter. Vi har det hele snudd på hodet. Å være sterk, prestere godt og å se bra ut naken, samtidig som man holder seg skadefri, baserer seg på et fundament. Dette fundamentet er RIKTIG trening, trening som sørger for å opprettholde kroppens funksjon.

Funksjon avgjør form.

Hvordan du beveger deg, hvilke muskler du bruker til hvilken tid, og hvordan du posisjonerer leddene dine under trening, avgjør EFFEKTEN du får av treningen.

Er det virkelig verdt å gå direkte etter maksimal muskelvekst og styrkeøkning FØR du i det hele tatt klarer å beherske egen kroppsvekt og helt fundamentale bevegelser? Svaret er nei. Konsekvensen er skader. Deretter treningsavbrekk. Hver gang.

Du har kanskje vanskelig for å tro det, men etter utallige coachingtimer med alt ifra nybegynnere til avanserte, vanlige folk og toppidrettsutøvere, kan jeg bekrefte at de fleste har problemer med å utføre en korrekt og trygg pushups og å gå ned i en godkjent knebøy uten kompenseringer (aka. feil teknikk). Mange har problemer med bare å stå på ett bein i 10 sekunder uten å miste balansen.

Dette betyr ikke at situasjonen ikke kan endres. Det kan den så absolutt og den VIL endres når man får innlært grunnleggende bevegelsesmønstre. Når FUNDAMENTET er lagt vil alt annet du gjør praktiseres mye bedre og mye tryggere. Med andre ord, det er DA du får varige treningsresultater, enten det er snakk om muskelvekst, fettforbrenning eller annet. Legger du grunnmur/fundament kan du bygge hus og style det som du vil (you see?)... men IKKE uten grunnmur. Det varer aldri. Det VIL rase.

Når dette fundamentet er i boks kommer styrkeøkningene i jevnt tempo og deretter er det duket for både muskelvekst og fettforbrenning når kostholdet underbygger dette. Dette sørger naturligvis også for at du unngår de vanligste skadene og smertene på veien. Problemer vil åpenbart fortsatt KUNNE oppstå (livet skjer), men i LANGT mindre grad og/eller hyppighet.

Vi har med andre ord både ønsker og behov.

Som regel ønsker vi ikke treningen som underbygger behovene våre, da dette ofte anses kjedelig og lite produktivt – men det er akkurat DEN type trening som GIR frukter på sikt!

Kjetil i fullt fokus under innlæring av kjernestabilitet på ES-Kontroll. Her jobber vi med å legge fundamentet ditt så du kan trene deg sterk og skadefri. Sett opp tid til din egen ES-kontroll her.

Kjetil i fullt fokus under innlæring av kjernestabilitet på ES-Kontroll. Her jobber vi med å legge fundamentet ditt så du kan trene deg sterk og skadefri. Sett opp tid til din egen ES-kontroll her.

En skikkelig oppvarming kan for eksempel for mange være nettopp kjedelig, men det er definitivt et behov. Det er også et behov å jobbe med muskelubalanser via «rehabøvelser», men dette kan også tilsynelatende virke kjedelig og unødvendig for mange.

Dette har med innstilling å gjøre, for er det virkelig så mye artigere med en annen spesifikk øvelse, når du VET at du på sikt får bedre treningsresultater og bedre helse av å nettopp gjøre det «kjedelige»? Snu på flisa og se på det på en annen måte!

Poenget ligger primært i mental innstilling og ikke minst erfaring med effekten av skadeforebyggende trening på sikt.

Det skal også sies at et treningsprogram som skal gi varige treningsresultater er nødt til å underbygge BÅDE behov OG ønsker. Det vil si at det også skal være GØY å trene, men i et 80-20 forhold. 80% av treningen burde rettes mot de faktiske behovene og 20% burde rettes mot det som ønskes, som er gøy og som gir motivasjon.

Typiske ønsker

 • Muskelvekst

 • Fettforbrenning

 • Styrkeøkning

 • Six‐pack/flat mage

 • Store armer

Faktiske behov

 • Tøyning/fleksibilitet

 • Ledd-mobilisering

 • Muskelaktivering

 • Stabilitetstrening

 • Kjernetrening

 • Kondisjon/arbeidskapasitet (primært for utøvere)

 • Hurtighet (primært for utøvere)

 • Eksplosivitet (primært for utøvere)

Dette er noen av de vanligste ønsker og behov hos både utøvere og mosjonister. Som du ser er det flere behov som ikke direkte underbygger målsetningene. Klart, er for eksempel målet ditt å komme i best mulig form på 3 måneder – fordi du skal gifte deg og vil komme i best mulig form – er det slettes ikke behov for å bruke tid på å tøye eller gjøre annet enn å underbygge nettopp dette spesifikke målet. MEN, de fleste av oss trener mot langsiktige mål eller har det som en livsstil. Dette gjør situasjonen annerledes og man er nødt til å sette BEHOVENE først.

Jo tidligere du forstår og tar dette til deg, desto bedre vil du føle deg, både fysisk og mentalt.

Sterk hilsen Eirik

P.S. Jeg har laget 5 treningsklipp som tar for seg de viktigste tekniske punktene du MÅ ha på plass om du skal trene deg sterk uten skader, og som jeg anbefaler deg å se nærmere på nå. Du får tilgang til disse klippene helt gratis her.